Pfarre / Fara

Bleiburg/Pliberk

Bleiburger Kirchtag 2019

Žegnanje v Pliberku

Zum zweiten Mal wurde der Bleiburger Kirchtag „Peter&Paul“ von der Pfarre in Kooperation mit der Stadtgemeinde und mit dem Brauhaus Breznik organisiert. Das Angebot wurde im Vorjahr seht gut angenommen. So hat sich das Brauhaus Breznik auch heuer bereiterklärt, die Gastronomie zu übernehmen und zudem ein eigenes Honig-Pfarrbier mit speziellen Honigzutaten zu brauen, um auf die gesunde Umwelt, die bewusste Ernährung und das Bienensterben aufmerksam zu machen. Weiters konnten 13 Bio-Bauern und Marktlieferanten über Initiative von Marko Trampusch rund um die Kirche ihre Waren anbieten.

Das Fest begann mit einem, feierlichen zweisprachigen Gottesdienst, den Dechant Ivan Olip zelebrierte. Für die musikalische Gestaltung sorgte der gemeinsame Kirchenchor unter der Leitung von Špela Mastek-Mori und Anna Maria Kutej. Nach der Hl. Messe zog sich eine lange Prozession durch die Stadt und lauschte bei 4 Altären dem Wort Gottes und empfing anschließend den Segen mit dem Allerheiligsten. Als Himmelsträger fungierten jeweils zwei Peter und zwei Paul. Bei den Fürbitten wurde besonders für eine günstige Witterung, für unsere Diözese sowie für einen guten neuen Oberhirten für unser Land gebetet. Das hervorragende Wetter hat dazu beigetragen, dass es für alle Anwesenden ein wunderschönes Fest wurde.

Nach der kirchlichen Feier konnten sich die zahlreichen Besucher von nah und fern am reichlichen Angebot an den Bio-Ständen rund um die Kirche bedienen und die köstlichen Bio-Spezialitäten (Bio-Schweinsbraten, Bio-Gulasch und Bio-Fisch), angeboten vom Brauhaus Breznik und vom Fischzüchter Jenschatz, verkosten. Das Trio Hilli-Billi, welches für die musikalische Unterhaltung sorgte, begeisterte Jung und Alt. Die zahlreichen Besucher waren von der Gestaltung des Kirchtages und überhaupt vom Ambiente rund um die Kirche begeistert. Es war ein gutes und gelungenes Fest, welches in den kommenden Jahren eine Fortsetzung finden und für weitere Ideen offenbleiben wird.

Žegnanje v Pliberku

Tokrat se je zgodilo že drugič, da je bilo žegnanje v Pliberku soorganizirano v povezavi z mestno občino Pliberk in gostinstvom in pivovarno Breznik. V preteklih letih je bilo pač tako, da je bila udeležba ljudi na praznični procesiji majhna. Bio-tržnica na cerkvenem trgu se je že lani obnesla. Kot ponudnik gastronomije se je ponudilo podjetje Breznik, ki je za to priložnost zvarilo prav posebno pivo s primeski strdi domačih čebel. Okoli cerkve pa je 13 bio-kmetov postavilo svoje stojnice in na njih ponudilo svoje pridelke in izdelke. Za tovrstno ponudbo se je zelo angažiral bio-pridelovalec Marko Trampusch. Slovesni žegnanjski dan se je pričel z dvojezično sveto mašo, ki jo je daroval župnik in dekan Ivan Olip. Za glasbeno in pevsko podlago svete maše je poskrbel mešani cerkveni pevski zbor pod vodstvom Špele Mastek-Mori in Anne Marije Kutej. Za orglami je bila Veronika Gerdey. Po maši se je razvila dolga procesija skozi mesto. V procesiji so sodelovali pevci, ljudje v narodni noši, zastavonoše, gasilci, ministrantje ter dva Petra in dva Pavla, ki so nosili nebo. Ustavili smo se pri štirih oltarjih, kjer smo prisluhnili evangeljskim odlomkom in prošnjam za vse potrebe ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim. Prosili smo za lepo vreme, kakor tudi za to, da bi kmalu dobili novega nadpastirja v naši škofiji. Spremljalo nas je najlepše vreme, ki je še dodatno poskrbelo, da so vsi navzoči bili praznovanja veseli. Po zaključni procesiji so lahko številni ljudje in obiskovalci od blizu in daleč poskusili dobrote biopredelave. Poskusiti je bilo moč tudi številne biospecialitete, kot so bio-pečenka, bio-golaž in bio-ribe, ki jih je ponudilo gostinstvo Breznik in ribogojništvo Jenschatz. Mlado in staro pa je navdušila z glasbo tudi skupina Hilli-Billi. Številni obiskovalci so bili navdušeni nad bogoslužjem, kakor tudi nad ambijentom, ki se je ponujal okoli cerkve. Gotovo je to dobro in obetajoče za prihodnost in za nadalnje sodelovanje z Občino in gostinstvom Breznik.